Tuesday, April 21, 2009

M. I. A. (Missing In Action)

ATTENTION!!!!!!!!!

Dear friends/readears...adakah anda pernah nampak ini???:



FAKTA TENTANG GAMBAR:

Jgn slh sangka...bkn org yg dlm gambar tu yg ilang...tapi benda2 yg dipakai oleh beliau yg ilang....barang2 tu ilang bkn sbb beliau membuang barang beliau merata2..tetapi,barang2 beliau telah HILANG dari tmpt simpanan tanpa diketahui oleh beliau...atau dlm kata nama lain,brg2 beliau telah DI CURIKKKKK!!!!!!! **arrrrggggghhhhhhh (histeria jap) *

Akibat mengalami kemurungan yg keterlampauan,beliau tidak mahu gambar muka beliau disiarkan..utk menghormati permintaan beliau maka gambar mata beliau telah di hitam kn..jadi jgn slh sangka beliau bkn la seorg penjenayah..beliau hanyalah
MANGSA KEJADIAN yang mengalami kemurungan sahaja....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok, sekian sahaja fakta tentang gambar2 diatas...mari bercerita tentang kejadian tersebut berlaku...

Mangsa kejadian: merupakan seorang pelajar sepenuh masa yg berperangai gila2 (tetapi bkn org gila ek...mind u)...beliau juga gila bershopping bersama rakan dan taulan di masa lapang...sgt menyayangi keluarga beliau dan brg2 yg beliau beli dgn hasil titik peluh beliau sendiri!!!jadi beliau sgt berduka lara apabila beliau mengetahui barang2 nya telah diCURI org :(

Tempat kejadian : di dalam RUMAH SEWA beliau sendiri!!!!!!
(aissshh..dlm umh sendiri pon tak selamat dah!...semua barang2 beliau tidak pernah ditinggalkan di pintu pagar luar umah...beliau akan menyimpan semula kasut yg dipakai elok2 ke dalam kotak di rak kasut yg berada di ruang tamu beliau
[kerana beliau BIMBANG org luar yg TIDAK DIKENALI akan MENCURI brg2 beliau...tetapi akhirnya teman serumah yang disangka sebagai org yg DIKENALI pulak yg MENCURIK brg2 beliau!! ] *sad*...)
***ini adalah RAK KASUT tmpt MANGSA menyimpan kasut2 beliau sebelum ini...
DUA KOTAK KOSONG diatas sekali merupan kotak kasut kpd KASUT2 yg HILANG tersebut...harap maklum.....



MODUS OPERANDI: mengambil barang2 TANPA SEDAR TUAN PUNYA brg..mayB diambil sewaktu semua org tiada di rumah..kemudian meletakkan semula kotak kasut pada keadaan asal seperti tiada apa2 berlaku...
****mangsa mengesyaki bahawa pencuri hanya berniat mahu MEMINJAM TANPA KEBENARAN kemudian memulangkan semula(mungkinkah???)...TETAPI mangsa telah menyedari lebih awal bahawa barangnya telah dicuri..lalu mengamuk dan mungkin pencurik terus decide utk tidak memulangkan brg2 mangsa....


Suspek kejadian: Umh beliau terdpt 5 org penyewa (kalau termasuk beliau)..tetapi disebabkan barang beliau yg hilang tak mungkin la beliau mencurik barang2 sendirik kan....
maka kita ada
4 orang suspek.

SUSPEK 1: cik M dari utara, tidak berapa disyaki kerana mangsa kejadian rapat dgn suspek 1, dan suspek 1 juga merupakan org yg paling dipercayai oleh mangsa kejadian...tapi kalo dari segi saiz mmg SUSPEK 1 yg bole muat la sbb saiz mereka lebih kurang..tetapi mangsa mmg mati2 tidak mensyaki sahabat baik nya sendiri..lagipon mangsa dan suspek 1 saling bantu membantu jika masing2 mempunyai masalah....jadi tak mungkin la suspek 1 nk mencuri barang mangsa sbb slalu nya mangsa dan suspek 1 akan saling tidak segan silu meminjam brg2 satu sama lain.....(so,kita dh ada 3 org suspek sahaja)....

SUSPEK 2
: Cik An, dari tmpt yg byk sejarah....Suspek 2 merupakan housemate yg paling baru masuk ke rumah mangsa....Suspek 2 juga tidak dikenali oleh sesiapa kerana dia diambil kerana terdapat kekosongan di rumah mangsa. dan suspek 2 mengetahui mengenai rumah mangsa melalui iklan yg disiarkn secara meluas di internet.....TETAPI,suspek 2 ini merupakan seorang yg berbadan gempal (suspek 2 bersaiz XXXXL compare ngn mangsa)...saiz baju dan kasut mangsa tak mungkin dpt muat badan dan kaki suspek 2...so dah kurang lagi sorg suspek...jadi skrg kita hanya mempunyai 2 org suspek jela??? (TAPI..kita xtau jugak kan kalo SUSPEK 2 nie ada HABIT mencuri..since semua org tidak mengenali dia)...urmmm...tah la....


SUSPEK 3 : Cik W,dari utara tanah air juga....dari segi saiz bdn suspek 3 merupakan seorang yg sedikit berisi..tetapi jika dia berusaha bersungguh2,mmg boleh masuk jugak la saiz baju dan kasut mangsa...tetapi keadaan suspek 3 akan sedikit terseksa la (means ketat sket la baju n kasut tu)...pada mulanya suspek 3 tidak brape disyaki...tetapi skrg nie mcm merasa sedikit was2....hal ini kerana...suspek 3, mempunyai KECENDERUNGAN utk MENIRU brg2 yg dimiliki oleh mangsa dan suspek 3 juga sedang dlm proses MENUKAR IMEJ kpd imej yg lebih trendy kerana dia cuba menawan hati kekasih hati nya supaya lebih menyayangi dia (ok,abaikan part nie...).......

Selain itu, suspek 3 makin disyaki kerana SELEPAS mangsa MENGAMUK apabila mendapati 2 pasang kasut nya telah dicuri, Suspek 3 telah mula menunjukkn muka yg tidak puas ati terhadap mangsa. dan sering bermasam muka apabila berhadapan dgn mangsa....sedangkan sebelum ini suspek 3 baik dgn mangsa kejadian....

kenapakah???ada masalah kah????kau terasakah sewaktu disembur oleh mangsa???mangsa tidak menuduh sesiapa pada malam kejadian beliau mengetahui kasutnya hilang..cuma mangsa dlm keadaan marah telah meluahkan perasaan..kenapa suspek 3 nk terasa kalau dia tidak bersalah apa2?????musykil di situ.....ok,abaikan mungkin mangsa ada mengguris hati dia sewaktu mangsa marah2...maaf kan mangsa sbb dia dlm keadaan emosi tidak stabil.

SUSPEK 4: Cik L, org key el....urm..saiz badannya juga lebih kurang suspek 3..means dia masih mampu muat baju n kasut mangsa jika dia berusaha bersungguh2..eh,tetapi rasanya saiz kasut mangsa dan suspek 4 adalah SAMA!... urmmm...so mungkinkah???? tapi tak tahu gak...sbb xde bukti....tapi actually suspek ke-4 merupakan suspek yg paling disyaki....kerana sebelum ini dia ada kes pernah MEMINJAM TANPA KEBENARAN baju cik M....selain suspek ke-3, suspek ke-4 juga mempunyai KECENDERUNGAN utk meniru gaya mangsa...walaupon suspek 4, mempunyai kecenderungan utk meniru gaya mangsa TETAPI beliau sering KEKURANGAN DUIT...means kadang2 dia slalu berhutang or mintak org sponser dia membeli brg2...kalo suspek ke-3 tu mmg dia suke meniru gaya mangsa juga cume suspek 3 tu mempunyai duit tetapi tidak brape pandai bergaya,jadi dia cuba menjadi COPYCAT (xpela,at least dia pkai duit sendiri)
***jadi,mungkin kah SUSPEK 4 mahu meniru gaya mangsa tetapi mengalami kekurangan duit maka dia telah mengambil keputusan utk MEMINJAM TANPA KEBENARAN brg2 mangsa, sepertimana yg dia pernah buat kpd cik M?????pikir2kan....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sekarang mari senaraikan barang2 yang hilang...


BARANG 1: sepasang top berbunga2 berwarna purple (kaler kegemaran mangsa kejadian)..


i) baju tersebut merupakan baju kegemaran mangsa...
beliau sgt suka dan sayang kpd baju tersebut walaupon baju itu dibeli dgn harga yg sggtttt murahhh....

ii) baju purple bunga itu didapati hilang selepas mangsa menyidai baju di ampaian umahnya...mangsa masih tidak menyedari bajunya ilang selepas mengangkat kain di jemuran, kerana mangsa mempunyai SHORT TERM MEMORY LOST sometime...beliau sering lupa brape byk kain baju yg tlh disidai..sehingga la suatu hari mangsa ingin memakai
baju purple bunga2 kegemaran beliau, TETAPI beliau mendapati bahawa baju itu TIADA!
mangsa cuba berfikiran positif, yg berkemungkinan beliau slh letak baju itu..maka DGN RAJINNYA beliau telah MENGELUARKAN SEMUA KAIN BAJU beliau lalu melipat semula satu persatu kain baju beliau yg tinggi mcm bukit
(penatttt tau melipat baju...KESIAN mangsa!!!!).......

Walaubagaimanapun baju tersebut TIDAK DIJUMPAI...maka diisytiharkan M.I.A....
(amapaian baju still dlm kwsan umah..xmungkin org luar amik..kalo terbang ditiup angin juga tidak mungkin sbb dh kena sepit)....
****disebabkan mangsa tidak mahu kecoh2 disebabkan baju yg murah tu..maka mangsa tidak mengambil apa2 tindakan....baik kan ati beliau????


BARANG 2: Sepasang wadges, berjenama Voir....mangsa sudah lama membeli wadges tersebut..tapi mcm biasa sgt menyayangi brg2 beliau......



i) sebenarnya wedges tersebut sudah ROSAK pada mlm new year 2009....(BODOH punya pencurik curik benda rosak....kalo ko pakai confirm jatuh....)..
***mintak2 time pencurik tu tak sedar kasut tu rosak,then dia pakai g dating pastu dia TERJATUH TERGOLEK MASUK LONGKANG...hah..baru padan muke..nk mencurik sgt****




BARANG 3: Sepasang wedges juga (berjenama Voir juga)...alahai..kasut cikai2 pon ko nk curik ke cik pencurik...g la beli kat kedai..bkn mahal pon...beli la time SALE kalo nk dpt brg murah yg lawa2...iskkk..kalo namanya pencurik,pencurik gak la.....mcm HAR**.......


i) gambar diatas merupakan gambar kali terakhir diambil semasa mangsa memakai kasutnya buat kali terakhir sebelum kasutnya dicuri...mangsa memakai kasut itu sewaktu pegi makan dgn sepenuh perasaan di Tenji restaurant....(sedaaaapppppp and banyakkkkk bangat makanan dia...sampai rambang mata k!!)..SERIUUUSSSSS sedap,mangsa mkn smpi kembung perut tak larat nk berjalan balik..terpaksa duduk dulu kt luar restaurant utk merehatkan perut...da best part about dis restaurant are......errrrkkkkkkk.....stop pasal makanan!!!!mahu cerita psl BARANG HILANG!!!bkn psl makanan!!~kalo nk tau pasal Tenji restaurant bole la klik SINI...dan SINI...serta SINI lagi....hah..tgk la puas2...

ii) kasut ini mangsa hanya pernah memakainya sebanyak DUA KALI SAHAJA!!!!!! :((..
sebab mangsa baruuuuuuuuuu je beli kasut tersebut....(
mangkuk punya pencurik...pandai lak ko amek kasut aku yg paling baru....!@#$%^&*())(*&^%$#@!@#$%^&* ....MENCARUTT2 dgn sepenuh perasaan)....


lepas dinner di Tenji restaurant, mangsa balik ke rumah tetapi kasut tersebut mangsa TIDAK MEMASUKKAN ke dalam kotak terus (yelah.nak elakkan bau kepam...kalo baru lepas pakai msuk kotak terus mesti la bau kepam)...so,kasut tu display jap kt rak kasut then baru dimasukkan ke dalam kotak...
.***agaknya PENCURIK tu mmg dah TARGET kasut tu bila mangsa letakkan kasut tu kt luar kotal kot...mesti dia aras gerammmmm je nk pakai...;p



*** kalau anda perasan kasut2 yg dicurik oleh pencuri itu hanya lah berciri WEDGES....hurmm..ini menambahkan lagi syak wasangka kpd suspek ke-4,sbb dia suke pakai wadges..TETAPI Suspek ke-3 lak sedang belajar2 cara menggunakan wadges...hurmmm....

***mayB pada anda smua kenapa lah mangsa mahu KECOH sgt takat baju sepasang n kasut 2 pasang yg ilang tu...tapi semua brg2 tersebut mempunyai SENTIMENTAL VALUE yg tersendiri kpd mangsa...selain tu yg paling penting mangsa mahu mengetahui SIAPA SEBENARNYA PENCURI di dalam umh beliau...kerana org yg suke mencuri nie patut BERAMBUS dari rumah tersebut!sekali dah berani mencuri tak mustahil PENCURI BODOH tu akan mencuri lagi...mayB brg2 org lain..kan dah susah...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jadi kpd para pembaca,tlg sgt2 utk MEMBERI IDEA kpd mangsa keadaan kita nie tentang bagaimanakah cara yg sepatutnya digunakan utk mendapatkan balik brg2 beliau....
buat masa skrg, mangsa telah menggunakan teknik2:

i) amukan badarsila kpd housemate beliau....beliau telah memarah sambil memaki hamun kpd CIK PENCURI BODOH itu....(yg disampaikan secara general sbb xtau sape)

ii)menaikkan Notis supaya PENCURI BODOH tu memulangkan semula brg2 beliau...

**tapi nmpk gayanya sume cara tak jalan....

JADI, mangsa telah memikirkan utk:

~mengajak SEMUA housemate beliau utk membuat bacaan yasin beramai2 (memandangkan skrg pon tgh final exam)....kemudian meminta SEMUA housemate beliau utk meminum air yasin tersebut dan membuat SUMPAH sambil menjunjung al-quran bahawasanya mereka tidak mencuri barang2 mangsa....

ok kah kalo mangsa wat begitu???bagaimanakah turutan semasa mahu menyuruh mereka mengangkat sumpah tu???minum air yasin dahulu baru angkat sumpah or angkat sumpah baru minum air yasin???

***bagaimanapon kalo anda ada IDEA sila la bgtau k...TQ~

**dian,u ada pengalaman kan...cuba bagitau sket mcmana u buat.....


***thnx kpd readers yg membaca smpi habis...sorry pjg gila entry kali nie..sbb tgh tak puas ati...mayB anda bole kemukan kan apa2 cadangan....


**now,penulis blog sedang berhempas pulas menyiapkan THESIS...and tgh FINAL EXAM...WISH ME LUCK k (^_^)

5 comments:

Ummi said...

kesian sungguh saya pd mangsa berkenaan dlm rumah sendiri pn x selamat harta benda. cube suruh si mangsa tu curi harta benda hosmet dia lak tgk ape reaksi mereka. hehehe

all the best for your final and thesis!

.:S.H.E:. said...

Mangsa...atau dikenali sbg Miss S (bkn nama sebenar)..mengucapkan Terima kasih kpd cik ummi atas keperihatinan anda...urmm..mangsa pon xtau nk curik brg apa dari housemate dia...curik dapur gas then jual kt besi buruk ok x?? ;p...tapi mangsa berhati waja...dia tidak mahu membalas dendam,cuma mahu brg2 nya kembali sahaja...

Diyana Arshad said...

Huh... masalah btol! I cukup meluat pencuri2 yang dok serumah@sebilik mcm ni..hailaa.. umah kita dulu takdak la plak kes mcm ni walaupun duduk 6 bln ja. hehehe.. yg i igt baju kurung u kena curi kat penyidai.. tu no wonder la dah penyidai pun dok kat luar kan. ni baju u dok dlm kwsn umah u..mmg sah2 budak umah u gak ni. sungguh kuang asam! I dulu pun tak sangka maa kwn baik sndiri sbb dia kata duit dia pun hlg gak. last2 p 'menengok' la..apa lagi. (tu pun beberapa bln slps kejadian). memula mmg tak pcy jugakla tp lps pikir2 balik n teliti balik..mmg tidak lain tidak bkn la. sbb she spent too much money to go to somewhere (many times) sdgkan dia kata takda duit. Dlm kes u ni i bkn nak menuduh... tp cuba u teliti balik secara logiknya maybe suspek ke 3 @ 4 jugak.. kalau nak guna pinjam sudahla..ni sampai nak mencuri2.. heiiii laaa manusia.. bongok! i & suzy buat dulu baca yassin sambil pgg bekas axion yang berisi beras dgn hujung jari telunjuk.. (eh i ada ceta kat u tak eh??) sian u sheila, mcm2 pangai housemate u dpt..wawawa.. apa2 pun take care.. good luck in your exam n thesis.. miss ya!!!

.:S.H.E:. said...

i ingt la u ada cite kes rumate u dlu dian...tp i x ingt mcmana u dpt kn semula brg yg ilang tu...yg i ingt u baca yasin la...tp dtg dari mana plak yg pegang berasa ngn jari telunjuk?knp nk kena pegang beras?

ranizol said...

macam baca novel la plak.... ingat nak tgk@cari umah sewa..last last jumpa yang ni..buka tgk tgk, baca skejap..lama lama makin menarik..
ops sory aku lelaki....